Aikidotræning  i praksis

Der findes mange forskellige skoler inden for Aikido verden.  Vi træner Aikido som det undervises af vores hovedlærer, doshu Kenjiro Yoshigasaki,  i den internationale organisation, Ki no Kenkyukai ass. international. Vi er del af et danske såvel som et europæisk netværk, og vi besøger flittigt hinanden, holder seminarer med internationale lærere og rejser afsted på workshops og seminarer i ind- og udland.

Kropsbevidsthed

AIKIDO – En vej til harmoni med livet

Grundlæggende handler aikido om at skabe harmoni; harmoni i det indre – i krop & sind – og harmoni i det ydre; i forholdet til andre mennesker og den verden, der omgiver os. Aikido handler hverken om at slås eller om at forsvare sig, men om at skabe en situation, hvor den slags ikke er nødvendigt.

Vi arbejder konkret med:

  • Partnerøvelser med simulerede angreb og forsvar
  • Våbenteknikker med sværd (bokken), stav (jo) og kniv (tanto)
  • Faldteknikker
  • Kropsøvelser for smidighed og større kropsbevidsthed
  • Åndedrætsteknikker og meditationsøvelser

Tre perspektiver i træningen

Af pædagogiske årsager har vi valgt at opdele undervisningen i tre elementer. Det er ikke fordi vi træner tre forskellige ting, snarere er det tre døre ind til det samme emne, og ideelt set er alle tre elementer altid til stede, uanset hvad man laver.

Aikido, Toitsudo og Kenkodo.

Aikido er  det, man almindelige vis forstår ved kampkunst. Partnerøvelser, hvor vi angriber, forsvarer, kaster med hinanden, laver låsegreb, arbejder med våbenteknikker osv. og på den måde træner nærvære og parathed.

Toitsudo betyder “vejen til enhed”. I toitsu-træningen er kampelementet fuldstændig fjernet, og vi laver øvelser i kropsbevidsthed, balancetræning mm. Øvelser som kunne minde lidt om øvelser fra fx yoga eller Tai chi.

Kenkodo betyder “en vej til sundhed”. Her arbejder vi med åndedrætsteknikker, meditation, forskellige massage- og berøringesøvelser og andre elementer af sundhedsfremme.

[AIKIDO]

Selvforsvarsteknikker

[TOITSUDO]

Kropsbevidsthed og balance

[KENKODO]

Kropslig & mental sundhed

Sådan foregår en træning typisk

Træningen foregår altid i en venlig atmosfære. I aikido har vi ikke konkurrencer – hverken formelle eller  uformelle – og vi træner altid for at gøre hinanden bedre og aldrig for at vinde eller “mosle” den anden.  Ofte starter vi med en række “opvarmningsøvelser” både for kroppen og for åndedrættet, og måske starter vi med at se lidt nærmere på en detalje eller et element, som er centralt i træningen netop den dag.  Nogen gange er fokus på, hvordan man laver en konkret teknik eller bevægelse, andre gange er der et mere abstrakt tema som fx, hvordan holder man kontakt? eller hvordan undgår man at bruge unødvendigt meget kraft?

Selve træningen foregår i en vekslen imellem teori og praksis. Læreren viser og forklare en øvelse og derefter laver man øvelsen sammen med en partner. Alle træner med alle – både nye og gamle sammen.Alle kan være med uanset fysisk form og skader, fordi det at træne harmoni også i høj grad handler om at øve sig i at tage hensyn til lige præcis den partner, man træner sammen med i en given situation. Er der fx noget der gør, at man ikke kan falde, så lader man være, og har man andet, der skal tages hensyn til, så er det helt fint.

Bælter & gradueringer

Gradueringer er en naturlig del af Aikidotræningen.

I begyndelsen er det muligt at blive gradueret med omkring 6 mdr.s mellemrum. Længere henne i træningen kan der godt gå flere år imellem en graduering.

I aikido er graduering ikke en eksamen så meget som det er en “masterclass”. Det er en mulighed for at komme op og stå foran alle de andre, vise hvad man har lært og få nogen gode råd af sin træner. Det er forkert at sige, at graduering er uvigtigt i Aikido, for det er bestemt vigtigt – men det er vigtigt, fordi det er en særlig måde at være sammen på, ikke fordi man skal bevise sit værd og videre i systemet.

Hakama